Lite mer om boule

Det här är ju alltså en blogg som handlar lite om boule, eftersom det är ett stort intresse för mig, och därför tänkte jag att det kunde vara bra att passa på att berätta lite mer om boule. Boule är ju alltså ett spel och en sport som går ut på att kasta klot mot en liten träkula. Det finns en del regler förstås, men enkelt förklarat så kan man säga att det handlar om att komma närmast den lilla träkulan – ”lillen” som den kallas – för det är då man får poäng sedan. Man kan både spela som singel och i lag. Svenska Bouleförbundet har omkring 15 000 medlemmar varav cirka 6 500 årligen löser tävlingslicens. SM i boule arrangeras årligen sedan 1978. För att delta i SM behövs ingen kvalificering utan det räcker med att vara innehavare av en boulelicens som kan erhållas via en av klubb ansluten till SBF.

Den som vill veta lite mer om regler och hur boule faktiskt går till kan kika på den här filmen som jag hittade på Youtube. Där förklaras det på ett bra sätt vad det handlar om, hur man står, hur man räknar poäng och så vidare.

Lite mer om mitt boulespelande
Jag är klubbmedlem med tävlingslicens och jag har deltagit i SM flera gånger med varierande resultat. År 1986 och 1997 hölls SM i Stockholm, men jag har också varit på SM i flera andra städer. Det roligaste med boule, enligt mig, är att det alltid är så bra stämning bland boulespelare. Visst är många tävlingsinriktade, men det är ändå en väldigt lugn sport. Det är just lugnet som jag gillar så mycket med boule. Det handlar om koncentration och taktik och det är faktiskt svårare än man tror att bli bra på det, men samtidigt är det väldigt lättsamt och framförallt väldigt roligt. Nu ska jag inte påstå att jag är något proffs direkt, men jag är en hyfsad boulespelare.

Nu låter det kanske som att jag tävlar väldigt ofta, men det gör jag faktiskt inte. Spelar gör jag mest för att det är roligt. Av allt boulespelande jag gör och har gjort så är kanske 10 % tävling och resterande bara rolig avkoppling. Jag ser det inte direkt som träning inför tävling heller, utan bara som en hobby. Och när jag tävlar så är det också bara för att det är roligt. Jag har helt enkelt aldrig varit någon tävlingsmänniska, men jag gillar boule och det är förstås extra roligt att spela när man får träffa en massa andra boulespelare från olika hörn av landet som delar intresset för sporten.

Hur gör man om man vill börja spela?
Mitt tips är att se om det finns någon bouleförening i närheten av där man bor, och ta kontakt med den. Då brukar man få all information man behöver och det är sällan några problem att komma in i gemenskapen (även som nybörjare) enligt mina erfarenheter. Det finns förstås också mycket att läsa och lära sig om boule på nätet, som till exempel filmen ovan, så är man helt grön kan det ju vara bra att titta runt lite på det som finns. 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.